Skötsel och Användning

De flesta frågor som kommer in till Klean Kanteen® besvaras nedan. För att undvika förseningar och snabba upp ditt svar kan du läsa och se om din fråga besvaras här.

Klean Kanteen® Skillnaden

Det finns så många återanvändbara flaskor att välja mellan. Varför ska jag köpa en Klean Kanteen®?

År 2004 när vi släppte den första Klean Kanteen® flaskan, de enda alternativen på marknaden var polykarbonat plastflaskor eller flaskor av aluminium klädda på insidan med plastharts eller epoxy.

Anledningen till att Klean Kanteen finns till är för att vi ville ge konsumenterna ett säkert, hälsosamt, BPA-fritt alternativ till plast och aluminium, en flaska som skulle vara återanvändbar, miljömässigt hållbar och tålig nog att hålla en livstid. Vi valde att göra vår flaska av hög kvalitativt 18/8, livsmedelsklassat rostfritt stål, ett av de mest hälsosamma och tåliga material som finns.

Några av de viktigaste fördelarna som gör våra Klean Kanteen® speciella är följander: lätta att rengöra mjukarundade hörn och gängor, hög kvalitets livsmedelsklassat material som är fullständigt BPA-fritt och som inte tar åt sig eller ger ifrån sig smaker; de har en tålig, helt rostfri konstruktion inklusive gängorna.

Vi har optimerat vårt företag och vår tillverkning till att vara miljömässigt ansvarsfullt och miljöhållbart från början till slut. Vi övervakar vår tillverkning minutiöst varje steg på vägen, från inköp av råvaror till detaljhandeln på golvet och vi arbetar ständigt med att minska mängden avfall och samt att jobba mer effektivt.

Vilka typer av flaskor gör Klean Kanteen® gör och vilka är skillnaderna?

Klean Kanteen® har fem produkterlinjer: Kid Kanteen®, Kanteen® Classic, Kanteen® Reflect, Kanteen® Wide och Kanteen® Wide Insulated (termos). The Kid Kanteen® består för närvarande av en pipmugg för småbarn. Kanteen® Classic är originalet Klean Kanteen®, med en Longneck design. Kanteen® Reflect är vår nya flaska helt utan färg och plast, Kanteen® Wide har en bredare öppning, och Kanteen® Wide Insulated har samma design som Wide flaskan men använder dubbla vakuum isolerade väggar för fantastiska isolerande prestanda.

Vilket är bäst, rostfritt eller aluminium?

Medan aluminium är ett lättvikts material, så kan det läcka ut skadliga ämnen och kemikalier när det blir varmt eller kommer i kontakt med syrliga vätskor. För att säkerställa att drycker i aluminium flaskor är säkra, måste flaskorna ha en inre skyddsbeläggning.

De vanligaste material som används till denna beläggning i aluminiumflaskor är hartsbaserade plaster eller epoxyplaster, dessa kan båda kan läcka BPA och andra skadliga kemikalier i det du dricker. De kan lätt repas och då exponera aluminiumen där under. Keramik är ett annat material som används som beläggning i aluminiumflaskor, men det är styvare och kan lättare spricka.

Ännu en stor orsak till oro är det faktum att många företag inte släpper från sig någon information om vad skyddsbeläggningen på aluminium flaskor faktiskt innehåller. Beläggningen kan också ta åt sig smaker, som kan göra att din dryck smakar konstigt.

Det rostfria stålet som används för att göra Klean Kanteens® är väl beprövat, säkert och helt fritt från BPA, ftalater, bly och andra skadliga ämnen. Det är bra för sura/basiska drycker eller mat, och flaskan håller inte kvar eller avger några smaker. Det är därför rostfritt stål är det material som används uteslutande i matlagning och i bryggeri- och vintillverkningsbranschen.

Vad är historien om Sportkork 2.0?

Klean Kanteen® omkonstruerade sportkorken under våren 2009 och släppte Sportkork 2.0. Sportkork 2.0 presterar mycket bra och ger ett högt flöde (3 ggr. mer än den ursprungliga korken) utan nästan ingen ansträngning alls. Det är också mycket tystare än den gamla sportkorken, medan luften strömmar in i flaskan när du dricker ger den ifrån sig ett mjukt ljud.

Hälsa och Säkerheth

Har Klean Kanteens® BPA?

Inte en chans. Varje Klean Kanteen® som någonsin tillverkats är helt fri från BPA och andra skadliga ämnen.

Hela anledningen till att vi grundade företaget var för att vi tidigt läste de första studierna där BPA länkades till ett antal sjukdomar och vi ville ge konsumenterna ett säkert, hälsosamt alternativ till plast-och belagda aluminium flaskor.

Vi valde 18/8, livsmedelsklassat rostfritt stål istället för aluminium eller plast eftersom metallen i sig är säker och giftfri. Rostfritt stål är gjort av många element och mineraler som kommer från jorden, inklusive några av precis samma mineraler som rekommenderas av LMV som en del av en hälsosam kost för människor.

Matklassat rostfritt stål används i bryggeri, livsmedels-och vinframställningsindustrin också. Det är materialet som väljs till 100% eftersom den inte tar åt sig eller avger smaker.

Alla våra korkar är BPA-fria polypropen (PP # 5) också och vi erbjuder även rostfria korkalternativ för Classic flaskorna.

Har Klean Kanteens® en beläggning?

Nej. Alla Klean Kanteen® är tillverkade av högkvalitativ, 18/8, livsmedelsklassat rostfritt stål som är helt fritt från BPA och andra skadliga ämnen.

Eftersom rostfritt stål i sig är säkert, behöver vi inte att belägga insidan av flaskan med en plast eller epoxy beläggning, som är en av de absolut viktigaste skillnaderna mellan en rostfri Klean Kanteen® och aluminiumflaskor.

Varför har Klean Kanteen® korkar av plast alls?

Korkar gjorda av rostfritt stål skulle vara både tunga och dyra. Korkar gjorda av säker, BPA-fri polypropen (PP # 5) är lätta och kostnadseffektiva, vilket gör att vi på Klean Kanteen® kan skapa en handgjord produkt av exceptionell kvalitet till ett rimligt pris.

I fallet med Sportkork 2.0, är det också en säkerhetsfråga, eftersom människor dricker från sina flaskor samtidigt som de utövar idrotter som cykling och löpning. Polypropen är mycket tålig, men det är också en mjukare plast, vilket innebär att du är mindre benägen att skada dina tänder om du springer på ett gupp på stigen medan du dricker.

På Classic flaskorna ogillade många människor gnisslet i de rostfria korkarna, vilket är metall-på-metall på grund av de invändiga gängornas utformning på flaskorna. Klean Kanteen® erbjuder nu alla korkstilar för Classic flaskorna i en komplett polypropenversion.

Korkarna för alla Klean Kanteen® Wide flaskorna har rostfritt stål på insidan. Du kan även beställa en rostfri kork i Platt och Ögel versionen för Classic flaskorna.

Är polypropen (PP # 5) korkar säkra?

Klean Kanteen® använder polypropen (PP # 5) eftersom den inte innehåller någon Bisfenol A (BPA), BPA är en kemikalie som läcker ut från vissa typer av plast och har kopplats till många olika sjukdomar. Polypropen har inga kända utsöndrings egenskaper och är mjukare och säkrare än andra typer av plast.

Korkarna för alla Klean Kanteen® Wide flaskor har rostfritt stål på insidan och en rostfri kork i Ögel och Plattkorks versioner finns som tillbehör för Classic flaskorna.

Vad är rostfritt stål och vad betyder 18/8?

Rostfritt stål är en järnrik legering gjorda av några av de mest grundläggande mineraler som finns på jorden: järnmalm, krom, kisel, nickel, kol, kväve och mangan. Egenskaperna hos den slutliga metallen ändras beroende på olika mängder av dessa element. Mer än 57 olika typer av rostfritt stål finns och säljs som standard legeringar på marknaden.

Klean Kanteens® är tillverkade av högkvalitativt, 18/8, livsmedelsklassat rostfritt stål. Siffrorna står för de procentsatser av krom och nickel i stålet, 18% respektive 8%. Krom ökar metallens hårdhet och nickel ger den styrka. Tillsammans utgör de också att rostfritt stål är mycket motståndskraftig mot fläckar eller rost.

Rostfritt stål är lätt att rengöra, hållbart, inert och sanitärt. Det är därför det är materialet som väljs i livsmedels, mejeri-och bryggeriindustrin.

Vad är nickel och hur kan det påverka min hälsa?

Nickel är ett naturligt förekommande grundämne som finns i jordytan, jord och på havsbotten. Det är generellt resistent mot korrosion och används därför för att göra metallegeringar så som rostfritt stål.

Cirka 10-15% av befolkningen är känslig för nickel, men hälsoeffekterna av nickel är starkt beroende av graden av exponering. Det rostfria stålet som används för att göra Klean Kanteens® har en låg nickelhalt och är det bästa valet av material. Samma som används av bryggerier och mejerier.

Har Klean Kanteens hexavalent krom, och kan jag utsättas för hexavalent krom genom att dricka ur en Klean Kanteen?

Rostfritt stål innehåller inte hexavalent krom, så att du behöver inte oroa dig för exponering för hexavalent krom från din Klean Kanteen. Hexavalent krom har hittats i kranvattnet i vissa kommuner. Vi rekommenderar att du kollar med din lokala vatten-leverantör och får en kopia av deras senaste rapporter om vattenkvalitet. Det är en offentlig handling och bör göras tillgängliga för dig på begäran. Testerna kan även vara tillgängliga online.

Innehåller färgen på en Klean Kanteen® bly?

Inte en chans. När vi introducerade våra färgade flaskor, ville vi hitta en säker och hållbar färg som också ser fantastiskt ut. Vi granskade och testade massor av olika färger och valde en akrylfärg som inte innehåller några gifter eller bly. Vi testar färgen regelbundet och även om den är säker, rekommenderar vi våra borstade flaskor för små barn som gillar att tugga på saker.

Mitt barn tuggade på en Klean Kanteen® och har kanske ätit lite färg. Skall jag vara orolig?

Nej , färgen på Klean Kanteens® flaskor är en giftfri akryl, hartsbaserade som är till mestadels vatten och är helt fri från bly och giftiga kemikalier. Så du har inget att oroa dig för om ditt barn intagit lite färg! Som sagt, vi rekommenderar den borstade flaskan för små barn som gillar att tugga på saker.

Tillverkning

Varför är Klean Kanteens® tillverkade i Kina?

Den allra första Klean Kanteen® skapades för att främja en sund livsstil och respekt för miljön genom att ge människor ett prisvärt alternativ till plast-och belagda aluminium flaskor.

Klean Kanteen® har alltid delat många av de problem som du, vår kund uttryckt om att tillverka flaskorna i Kina. Innan en enda flaska någonsin hade producerats, inrättade Klean Kanteen® kontroller och avvägningar för att säkerställa att våra flaskor produceras säkert, hållbart och att folket som gör våra Klean Kanteens® behandlas väl och betalas rättvist. Genom att tillverka i Kina, kan Klean Kanteen® ge en handgjord flaska till exceptionell kvalitet och ett rimligt pris.

Är Klean Kanteens rostfria stål från Kina säkert?

Ja. Vi har representanter från Klean Kanteen® som bor i Kina och som besöker våra fabriker regelbundet. De fungerar som kontaktpersoner för att se till att alla Klean Kanteen®-produkter tillverkas med respekt för miljön och att arbetarna i fabrikerna är säkra, skyddade och betalade en lön att leva på. Dessutom besöker en roterande grupp av ägarna och olika medarbetare fabriken två till tre gånger per år.

Vi utför för närvarande regelbundna produkttester genom tredje part, ackrediterade laboratorier för att uppfylla de myndighetskrav samt våra egna höga krav på produktsäkerhet.

Klean Kanteen® är och kommer att fortsätta att vara ett av de säkraste och mest hållbara dryckesbehållare på marknaden.

Tekniska Specifikationer

Hur mycket väger en Kanteen?

Klean Kanteen® flaskor är lättare än de ser ut. Vi har testat olika väggtjocklekar och funnit en balans mellan hållbarhet och vikt. De rostfria väggarna i våra flaskor är betydligt tjockare än andra, lägre kvalitetsflaskor på marknaden. De varken bucklar eller böjer sig lätt, men de är ändå lätta och enkla att bära.

Classic Flaskor: Wide Flaskor: Insulated Flaskor (termos):
Kapacitet
Vikt*
Kapacitet
Vikt*
Kapacitet
Vikt*
355 ml 106 g 355 ml 96 g 355 ml 202 g
532 ml 145 g 532 ml 131 g 473 ml 248 g
800 ml 174 g 800 ml 177 g 592 ml 291 g
1182 ml 266 g 1182 ml 209 g    
    1900 ml 330 g    
*inkluderar inte korken

Använda och Rengöra din Klean Kanteen®

Kan jag fylla en Klean Kanteen® med sura drycker såsom äppeljuice eller apelsinjuice?
Ja. Sura drycker kommer inte att orsaka korrosion eller skador på högkvalitativt rostfritt stål.
Kan jag använda en Klean Kanteen® för mjölk, bröstmjölk eller välling?
Absolut. Din Klean Kanteen® är av livsmedelsklassat rostfritt stål, samma material som inom mejeriindustrin.
Kan jag använda en Klean Kanteen® för att ta med alkohol?
Ja. I själva verket gör vi en speciell flaska, vin Karafe™, designad just för vin. Vi har också hört att många använder vår 355 ml flaska att bära sprit i eller 1,9 liters Wide flaskan som en sejdel för öl, en klassisk "Growler".
Svettas eller blir det kondens på Klean Kanteens®?

Det beror på vilken typ av flaska du har. Vår Classic och Wide serier har en enkel-väggskonstrukton, normalt får du ingen kondens på dessa. Om du har en kall dryck med t.ex is i dem och det är varmt ute, så kommer du att få kondens på flaskans utsida.

Vårt Wide Isolerade flaskor görs med hållbar, dubbelväggig konstruktion och vakuumisolering, som har fantastiska isolerande egenskaper. Eftersom de är isolerade, kommer dessa flaskor aldrig att få kondens på utsidan oavsett vad som finns inuti dem eller hur varmt det än är där du är.

Den bästa lösningen för naturligt förekommande kondens på Classic och Wide flaskor är att sätta din Klean Kanteen® i en isolerande hållare såsom en isolerade hållare från vår partner: Built®. Oavsett vilken storlek Klean Kanteen® du föredrar, så finns det en Built® hållare i en färg och stil som du kommer att älska.

Kan jag hälla heta drycker i min Klean Kanteen® eller använda den som en termos?

Om du har en Kanteen® Wide Insulated flaska, absolut! Våra höga presterande, dubbelväggiga, vakuumisolerade flaskoar är avsedda att fungera som en termos, en to-go mugg och matförvarings behållare och kommer att hålla innehållet varmt eller kallt i upp till sex timmar och iskall drycker kyligt i upp till 24 timmar

Vi rekommenderar inte att använda enkelväggs Klean Kanteen® Classic eller Wide flaskorna för varma drycker eftersom du kan bränna dig. Varma drycker kan du använda efter din egen personliga komfortnivå. De är mycket bra för kalla drycker, men till skillnad från den isolerade Kanteen®, kommer kondens att bildas på utsidan.

Kan jag lägga min Klean Kanteen® i frysen?
Nej. När vätskor fryser expanderar de och kraften som bildas kan orsaka att din Klean Kanteen® kommer att deformeras och kan också bryta svetsfogen som håller ihop flaskan, så vi rekommenderar det verkligen inte. Skador efter frysning av någon Klean Kanteen® (Classic, Wide eller Insulated) kommer att ogiltigförklara ett års garantin mot tillverkningsfel.
Kan jag sätta mina Klean Kanteen ® på en kamin?

När det krisar, så kan enkelväggs Kanteen®s, som Classic och Wide flaskorna med den borstade rostfria ytan placeras på en eld eller kamin så länge som du tar av locket. Gör inte detta med en färgad flaska, eftersom det kan skada färgen.

Men det är MYCKET viktigt att du vet vilken typ av flaska du har eftersom det absolut inte är ett alternativ koka något med en Insulated/termos Kanteen®. Uppvärmning av en Kanteen® Wide Insulated/termos skadar flaskan och ogiltigförklarar ett års garantin.

Det är ganska lätt att se vilken typ av flaska du har, även om du har haft din flaska så länge att logotypen är bortnött. Insulated flaskor finns bara med en bred öppnings-design, så om du har en Classic, en flaska med lång hals och en liten rullad läpp vid kanten, då har du en Kanteen®Classic. Insulated flaskorna har även en separat, extra glänsande bit i botten och finns i olika storlekar (355 ml, 470 ml och 590 ml) och enkel väggs Wide flaskorna i (355 ml, 532 ml, 800 ml, 1,2 L och 1,9 L).

Hur rengör jag min Klean Kanteen® och mina korkar?

Kanteen® Classic och Wide flaskor i borstat rostfritt kan diskas i diskmaskin. Vi rekommenderar handdisk för färgade flaskor och isolerade flaskor.

Classic Ögel och Sportkorkarna som är tillverkade av polypropen (PP # 5), kan diskas i diskmaskin. Café Cap tål även den maskindisk och den roterande delen på toppen kan tas bort för mer noggrann rengöring.

Alla Classic och Wide korkar med rostfritt stål på insidan bör handdiskas. Kanteen® Classic polypropen Plattkorken bör även den handdiskas. Ett enkelt sätt att komma ihåg är att om din kork är av enbart plast och är ihåliga på insidan, så kan de gå i diskmaskin. Annars bör de handdiskas.

För daglig rengöring, är det bara att skölja flaska med varmt diskvatten och låt den rinna av och torka i ditt diskställ med öppningen nedåt så vattnet kan rinna ut.

För grundlig rengöring kan du använda varmt diskvatten och en flaskborste. Vi rekommenderar också en gammaldags rengöring: utspädd ättika eller vatten med bakpulver.

Jag lämnade min Klean Kanteen® i min bil och innehållet frös till. Nu är buktar botten ut. Finns det något sätt att fixa det?

Frysning av din Klean Kanteen® ogiltigförklarar ett års garanti, eftersom expansionen av det frysta vattnet kan vara så kraftig på stålet den är tillverkad av, att det gör att den kommer att bukta ut eller i värsta fall till och med dela sig vid svetsen. Ibland händer ingenting alls. Det beror på om korken var på, och hur mycket vätska som var i din Kanteen®.

Men du är inte den första personen som av misstag fryst din flaska. Den är fortfarande säker att dricka från, och frysningen av flaskan förändrar inte säkerheten eller sammansättningen av det rostfria stålet på något sätt.

Om botten av din flaska har blivit deformerat på grund av frysning, är det oftast ganska lätt att trycka tillbaka den på plats. Först prova att sätta mynningen av flaskan på en plan yta och trycka på botten av flaskan med handflatan.

Om det inte fungerar, vänd på den och sätt flaskans botten på en hård, helt plan yta. Ta av korken och sätt en bräda eller en bok ovanpå öppningen. Tryck sedan rakt ner på flaskan med din kroppsvikt.

I många fall kommer detta att platta ut botten på din flaska.

Du kan också använda en gummiklubba, men vi rekommenderar INTE att försöka slå ut bucklor med en hammare eftersom det tenderar att orsaka mer skada. Om inget du försökt med fungerar, kan du även skicka tillbaka den till oss så ska vi göra vårt bästa för att reparera den åt dig.

Jag tappade min Klean Kanteen® och bucklade till den. Finns det något sätt att få ut bucklor på?

Klean Kanteen® flaskor är tillverkade av tjockt rostfritt stål och överträffar alla andra metallflaskor i samtliga oberoende tester. Men de kan buckla till sig om du tappar dem. Vår 1 års garanti täcker tillverkningsdefekter endast, inte skador som orsakats av att du tappat våra flaskor.

Om du tappade din flaska och den blev bucklig av det, är oddsen att bucklan är inåt. I vissa fall kan du sätta en träpinne eller en kökssked av trä inuti flaskan och knacka på den andra änden av en hammare för att pressa ut bucklan. ANVÄND INTE ett metallföremål för att slå ut bucklan, då metall partiklar kan hamna i din Kanteen®. Du kan också råka göra skadan värre eller till och med göra ett hål på din flaska.

Även om du har en bucklig flaska, så är den fortfarande helt säker och fri från skadliga ämnen. Eftersom varje Klean Kanteen® görs av 18/8 livsmedelsklassat rostfritt stål helt rakt igenom utan några beläggningar på insidan, så kommer en buckla, oavsett hur stor, inte att ändra sammansättningen av metallen i flaskan.

Klean Kanteen: First BPA-Free Metal Bottle